Ny bæredygtig version af Stockmate porteføljen

|  10. april 2023

Siden lanceringen af Stockmate i Danmark tidligere i år er vi flere gange blevet spurgt, om der findes en mere bæredygtig version af porteføljen. Vi er derfor ekstra glade for, at vi i dag kan præsentere en ny portefølje i familien: Stockmate Bæredygtig (medlemskab kræves).

Den nye portefølje bygger på samme investeringsstrategi og algoritme, som den eksisterende portefølje, men med den forskel, at vi har tilføjet et bæredygtighedsfilter. Aktier indenfor umoralske brancher er sorteret fra – f.eks. fossile brændstoffer, tobak, våben og gambling. Det betyder samtidigt, at den eksisterende portefølje (uden bæredygtighedsfilter) ændrer navn til Stockmate Nordisk portefølje (medlemskab kræves).

Vi vil ikke gøre os til dommere af bæredygtighed

Klassificering af virksomheders bæredygtighed – også kaldet ESG (Environmental, Social, and Governance) – har været et hot-topic de seneste år. Mange vil i dag være sikre på, at deres penge investeres i bæredygtige virksomheder – udfordringen er dog, at bæredygtighed er meget subjektivt. Som en konsekvens findes der et utal af ESG-ratings fra forskellige analyseinstitutter – og rating kan variere meget fra institut til institut.

For nogle år siden kom der en ny EU-forordning ved navn SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) med målet om at standardisere klassificeringen af bæredygtighed indenfor investeringsforeninger, fonde og ETF’er. Forordningen deler investeringer op i følgende 3 klasser:

  • Artikel 9: Mørkegrønne – investeringer i selskaber, der har som sit primære mål, at fremme bæredygtighed. Samtidigt må selskaberne ikke gøre væsentlig skade på EUs bæredygtighedsmål – et princip som EU kalder “do no significant harm”.
  • Artikel 8: Lysegrønne – investeringer i selskaber, der fremmer bæredygtighed, men ikke har det som sit primære mål. For at klassificeres som “lysegrøn” for investeringerne altså ikke modarbejde EUs bæredygtighedsmål.
  • Artikel 6: Øvrige – investeringer, der ikke kan klassificeres som artikel 8 eller 9.

Selvom klassificeringen er blevet bedre for investeringsforeninger, så findes der stadig ikke standardiserede ratings ned på individuelle aktier. EU-forordningen rammer altså kun investeringsforeninger, fonde og ETF’er.

Vi har derfor valgt at bruge et enkelt bæredygtighedsfilter (til at skabe porteføljen), som udelukkende sorterer de “værste” brancher fra (anses som uetiske):

  • Fossile brændstoffer – f.eks. udvinding af olie og gas
  • Tobak – f.eks. cigaretter og snus
  • Gambling – f.eks. online casino og betting
  • Forsvar – f.eks. våbenindustri

Vores bæredygtighedsfilter kan altså ses en grundlæggende filtrering – og skulle sikkert klassificeres som “lysegrøn” ifølge EU-forordningen.

Du kan selv sætte dit eget niveau af bæredygtighed

Definitionen af, hvad der er en bæredygtig virksomhed, er meget subjektiv. Vi har derfor valgt, at give dig mulighed for selv at vurdere, om du vil filtrere flere aktier fra, ud fra dine egne holdninger.

Ved hver opdatering af Stockmate porteføljerne genererer vi ved hjælp af vores algoritme en top 40-liste over de bedste momentum- og value-aktier. Aktierne, der indgår i den bæredygtige portefølje, er de 10 bedste fra hver strategi efter, at vi har tilføjet et bæredygtighedsfilter til listen.

Top 40 momentum aktier (medlemskab kræves) Top 40 value aktier (medlemskab kræves) Top 40 momentum aktier Top 40 value aktier

Hvis du anser, at flere aktier skal sorteres fra, så tager du blot den næste aktie på listen. Du kan dermed frit vælge de 10 aktier i hver strategi, der passer til netop din overbevisning og definition af bæredygtighed.

Hvad betyder det for det forventede afkast?

Ved hjælp af tidligere toplister for momentum- og value-aktier har vi lavet en retrokonstruktion af den nye bæredygtige version af porteføljen. Vi har altså tilføjet vores bæredygtighedsfilter på toplisterne og simuleret, hvordan udviklingen ville have været siden starten i september 2019.

I grafen nedenfor ses det, at den nordisk portefølje (uden bæredygtighedsfilter) og den nye bæredygtige version følges ad frem til og med første kvartal 2022. Herefter har den nordiske portefølje haft en lidt stærkere udvikling (højere afkast) eftersom den har været kraftigt eksponeret mod olie-industrien i Norge, der er en af de sektorer der har lukreret på de stigende energipriser i 2022.

Graf - Historisk udvikling april (Bæredygtig)

Siden september 2019 frem til i dag (27. marts 2023) har den bæredygtige portefølje haft et totalt afkast på +139%. Til sammenligning har den nordiske portefølje (uden bæredygtighedsfilter) haft et lidt højere afkast på +151%. Man taber altså helt logisk nogle procenter ved at vælge aktier lidt længere nede på toplisterne (som konsekvens af bæredygtighedsfiltret).

Det er dog stadig et markant højere afkast end brede nordiske aktieindeks (OMX Nordic GI), der under samme periode har haft et totalt afkast på +50%.

Hvor stor er forskellen mellem de to porteføljer?

Under perioden fra september 2019 til første kvartal 2022 var forskellen mellem de to porteføljer relativt lille. I gennemsnit er kun 2-3 aktier (ud af 10) blevet sorteret fra pr. strategi under denne periode, hvilket også er grunden til, at kurverne i grafen ovenfor følger hinanden så tæt. Fra porteføljeopdateringen i marts 2022 blev forskellen markant større eftersom den nordiske portefølje blev meget eksponeret mod norske olie-aktier.

I tabellen nedenfor ses, hvor mange aktier, der overlabber mellem de to porteføljer ved hver opdatering. Med andre ord, hvor mange af top 10-aktierne pr. strategi, der også indgik i den bæredygtige portefølje.

Aktier overlap (bæredygtig portefølje)

Det seneste år, og den store forskel i den aktuelle portefølje, må altså betragtes som unormalt. Hvis man vælger at investere i den bæredygtige portefølje i stedet for den nordiske portefølje bør man forvente sig et lidt lavere afkast, dog ikke så store forskelle som under 2022. Hvor mange procenter man konkret taber er svært at sige og det vil helt sikkert svinge fra år til år.

Information

Alle blogindlæg Kom i gang med at investere Ofte stillede spørgsmål

Om Stockmate

Historisk udvikling Strategien bag algoritmen Videnskabelig test

Information

Blog Kom i gang med at investere Ofte stillede spørgsmål

Om Stockmate

Historisk udvikling Strategien bag algoritmen Videnskabelig test

Information

Blog Kom i gang med at investere Ofte stillede spørgsmål

Om Stockmate

Historisk udvikling Strategien bag algoritmen Videnskabelig test

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Bliv medlem nu

Kontakt os

Gratis nyhedsbrev

Skriv dig op til vores gratis nyhedsbrev, og få spændende blogindlæg om aktiemarkedet tilsendt på mail.

Risiko ved investering

Stockmates modelporteføljer skal ses som inspiration og ikke rådgivning. Vores historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer involverer risiko, og din investering kan både stige og falde i værdi.

Persondatapolitik Vilkår og betingelser
Persondatapolitik Vilkår og betingelser