En kombination af momentum og value

Stockmates modelporteføljer og algoritme bygger på en kombination af momentum- og value-strategien. Forskning har påvist (“Value and Momentum Everywhere”), at disse to strategier komplementerer hinanden godt, da de har relativt lav korrelation. Det vil sige, at et fald i momentum-aktier oftest ikke vil betyde et fald i value-aktier og omvendt.

En stor del af porteføljernes vækstaktier kommer fra momentum-strategien, mens at aktierne i value-strategien oftest kan betegnes som relativt defensive. Aktiemarkedet bevæger sig i bølger med perioder, hvor investorerne pendler fra offensive aktiepositioner (bl.a. vækstaktier) til defensive aktier. Når strategierne kombineres får man god diversificering af porteføljen og en jævnere udvikling med mindre udsving. Teknisk betyder det, at den samlede portefølje har en lavere volatilitet end f.eks. momentum-strategien alene.

Tydeligt dokumenteret større afkast

Videnskabeligt er det tydeligt dokumenteret, at en systematisk investeringsstrategi, der bygger på momentum- og value-faktoren giver et større afkast sammenlignet med et bredt aktieindeks. Flere videnskabelige artikler har påvist effekten over lange tidsperioder, og i mange forskellige lande og børser.

Vi har lavet vores egen backtest over en tidsperiode på 12 år (2010-2021) på de nordiske børser, som viser en stor overpræstation mod det brede nordiske aktieindeks (OMX Nordic GI). Stockmates nordiske portefølje har givet et gennemsnitligt årligt afkast på hele 32,68% – til sammenligning har det brede nordiske aktieindex (OMX Nordic GI) givet 14,46%. Med rentes rente effekten giver det over tid et langt større afkast – se hvor meget i tabellen nedenfor.

Strategi Gennemsnitligt afkast pr. år (2010-2021) En investering på 10.000 kr. i 2010 var i 2021 blevet til
Det brede nordiske aktieindeks (OMX Nordic GI) 14,46% 50.564 kr.
Indeks for børsen i København (OMX Copenhagen GI) 16,59% 63.086 kr.
Stockmates nordiske portefølje 32,68% 297.622 kr.
Strategi Gennemsnitligt afkast pr. år (2010-2021) En investering på 10.000 kr. i 2010 var i 2021 blevet til
Det brede nordiske aktieindeks (OMX Nordic GI) 14,46% 50.564 kr.
Indeks for børsen i København (OMX Copenhagen GI) 16,59% 63.086 kr.
Stockmates nordiske portefølje 32,68% 297.622 kr.

Vores historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer involverer risiko, og din investering kan både stige og falde i værdi.

Læs hele den videnskabelige backtest her Læs hele den videnskabelige backtest

Udvælgelse af aktier til porteføljen

Stockmates modelporteføljer bygger på en ligevægt mellem momentum- og value-strategien. Totalt indeholder porteføljerne hver 20 aktier. Den nordiske portefølje består af top 10 aktier fra hver strategi.

Den bæredygtige portefølje består ligeledes af de 10 bedste aktier fra momentum- og value-strategien, men efter at vi pålagt et “bæredygtighedsfilter”, der filtrerer aktier indenfor umoralske brancher (f.eks. fossile brændstoffer, tobak, våben og gambling) fra.

I vores store test på de nordiske børser har vi fundet frem til, at det mest fordelagtige er at opdatere aktierne i momentum-strategien kvartalsvis og i value-strategien hvert halvår.

Grundlaget, som algoritmen baserer udvælgelsen af aktierne på, er de fire nordiske børser i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Vi har valgt hele Norden – og ikke kun den danske børs – eftersom det giver en langt bedre diversificering i form af flere aktier og flere forskellige industrier. På børsen i København handles i dag cirka 175 aktier – i hele Norden er der cirka 1.550 aktier.

Hvilken risiko har modelporteføljerne? Hvilken risiko har modelporteføljerne?

Indhold i artiklen

Momentum: Populære aktier Value: Undervurderede aktier En kombination Dokumenteret større afkast Udvælgelse af aktier

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Bliv medlem nu

Kontakt os

Gratis nyhedsbrev

Skriv dig op til vores gratis nyhedsbrev, og få spændende blogindlæg om aktiemarkedet tilsendt på mail.

Risiko ved investering

Stockmates modelporteføljer skal ses som inspiration og ikke rådgivning. Vores historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer involverer risiko, og din investering kan både stige og falde i værdi.

Persondatapolitik Vilkår og betingelser
Persondatapolitik Vilkår og betingelser