Hvor lange kan bear markets blive?

|  22. oktober 2023

Det kan mærkes på stemningen på børsen, at vi er i et længerevarende bear market. Der er en mere negativ stemning i finansielle medier og på sociale medier. Flere og flere begynder at sætte spørgsmålstegn ved investering på aktiemarkedet, og aktier ses af nogle som ikke længere det oplagte valg. I over ti år har vi været vant til, at aktier altid stiger, og det bedste man kunne gøre var at købe mere ved hvert dip på børsen.

Nu er det anderledes, og vi er inde en længerevarende periode med faldende aktiemarkeder – et såkaldet “bear market”. Vi er nu inde i det længste bear market siden finanskrisen. Vi nærmer os næsten 2 år siden nedturen startede, og aktiemarkedet skal stige over 20% for at komme sig helt. Det meste tyder på, at det kan tage et stykke tid, før det sker, hvilket gør det interessant at kigge på tidligere lange bear markets og efterfølgende opsving.

Historiske bear markets

Tabellen nedenfor viser historiske bear markets (>20 % fald) og den tid, det tog for aktiemarkedet at komme tilbage til niveauet før faldet. Vi har taget udgangspunkt i Stockholmsbørsen, da vi her har gode historiske data (udviklingen er lignende for Københavns Fondsbørs). Historisk har der 10 gange været længere bear markets end det nuværende. I det store hele har alle disse været forbundet med en større krise eller recession, hvilket også forklarer, hvorfor de har været så langvarige.

Heraf har fem været reelle børskrak med fald på 40-70% fra toppen. Det mindst kendte og største krak er det, der skete efter Første Verdenskrig, da vi i Europa oplevede stærk deflation, konkurser, bankkrise og stærkt øget arbejdsløshed. Det tog derefter 20 år for aktiemarkedet at komme sig helt efter dette krak. Andre krak er f.eks. den store depression (i slutningen af 20’erne), 90’er-krisen, IT-boblen og finanskrisen, hvor det tog aktiemarkedet 4-7 år at komme sig.

Vi har også haft fem bear markets, der ligner det nuværende, med et længerevarende fald på aktiemarkederne på 20-30% og en recession uden en alvorlig (dyb) krise i økonomien. Ved disse bear markets har det taget mellem 2,5-3,5 år for aktiemarkederne at komme sig.

Bear markets

Historiske bear markets

Bear markets

Historiske bear markets

Nedgangen kan altid fortsætte

Det, alle undrer sig over nu, er selvfølgelig, om det værste er forbi nu, og det var en kortsigtet nedtur, eller om vi vil se et mere alvorligt langsigtet fald fremadrettet. For at få en indikation har vi kigget på, hvad afkastet historisk var i årene efter, at aktiemarkedet tidigere faldt med 30%.

Som nedenstående tabel viser, er variationen stor i det første år efter en nedtur. Et positivt afkast det første år er heller ikke en garanti for yderligere afkast årene efter. Både efter 1990 og 2001 kom aktiemarkedet sig noget i det første år og faldt så igen i det andet år. Det betyder, at det andet år i gennemsnit har et endnu lavere afkast og et spænd på resultater mellem -36% til +38%.

Bear markets 30 procent

Afkastet historisk i årene efter, at aktiemarkedet tidigere er faldet med 30%.

Bear markets 30 procent

Afkastet historisk i årene efter, at aktiemarkedet tidigere er faldet med 30%.

Forklaringen er, at det aldrig er indlysende, om vi er i en alvorlig krise, før et stykke tid inde i krisen. Hele krakket behøver ikke at komme på én gang, som det gjorde under finanskrisen og depressionen. Som krisen i 1990’erne og IT-boblen viser, kan der gå nogle år, før krisen fuldt ud har fået effekt på aktiemarkederne.

Det betyder, at det er utrolig svært at sige, om der venter yderligere fald i fremtiden, eller om vi allerede har det værste bag os. Oddsene har historisk set været 50-50 givet dagens situation, og det afhænger helt af, hvor godt økonomien klarer denne krise.

Spred investeringerne og vær langsigtet

Det eneste vi ved er, at det før eller siden vender. Aktiemarkedet er steget over tid, og det er under en krise, at man kan købe aktier billigst. Lige nu er børserne i Europa rekord billige (ud fra en historisk værdiansættelse), men det kan selvfølgelig altså blive billigere inden det vender.

Blogindlæg: Er det svenske aktiemarked rekord billigt nu? Blogindlæg: Er det svenske aktiemarked rekord billigt nu?

Såfremt man investerer langsigtet kan man som privat investor derfor se bear markets som en mulighed til at købe aktier med “rabat”. Det er umuligt at sige, hvornår det vender, men over en lang tidshorisont har man historisk set fået et bedre afkast på investeringer gjort under et bear market.

Information

Alle blogindlæg Kom i gang med at investere Ofte stillede spørgsmål

Om Stockmate

Historisk udvikling Strategien bag algoritmen Videnskabelig test

Information

Blog Kom i gang med at investere Ofte stillede spørgsmål

Om Stockmate

Historisk udvikling Strategien bag algoritmen Videnskabelig test

Information

Blog Kom i gang med at investere Ofte stillede spørgsmål

Om Stockmate

Historisk udvikling Strategien bag algoritmen Videnskabelig test

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Bliv medlem nu

Kontakt os

Gratis nyhedsbrev

Skriv dig op til vores gratis nyhedsbrev, og få spændende blogindlæg om aktiemarkedet tilsendt på mail.

Risiko ved investering

Stockmates modelporteføljer skal ses som inspiration og ikke rådgivning. Vores historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer involverer risiko, og din investering kan både stige og falde i værdi.

Persondatapolitik Vilkår og betingelser
Persondatapolitik Vilkår og betingelser