Hvordan fungerer det
Hvad betyder effekterne momentum og mean reversion for aktiemarkedet?
| 27. maj 2024
Momentum og mean reversion er blandt de stærkeste kræfter på aktiemarkedet.
Momentum handler om, at det, der er steget på det seneste, har tendens til at fortsætte opad.
Mean reversion er den effekt, der gør sig gældende, når noget er gået op eller ned “for meget”, og er blevet “for billigt” eller “for dyrt”, hvorefter aktien har tendens til gå tilbage til dens gennemsnitlige værdi.
Begge effekter er blevet brugt af investorer gennem årene til at generere merafkastning, og er blandt de mest veldokumenterede.
Den store forskel på effekterne er, at momentum virker på kort sigt (måneder), mens mean reversion virker på lang sigt (år). De kan ofte modsige hinanden, hvilket kan opfattes forvirrende, da man som investor ofte leder efter binære svar (køb eller sælg). Derfor tænkte vi, at det ville være interessant at se dybere ind i effekterne af disse to fænomener og deres modsætninger.
Momentum | Mean reversion | |
---|---|---|
Drivkraft | Kursudvikling | Værdiansættelse |
Tidshorisont | Kort sigt (måneder) | Lang sigt (år) |
Stockmate strategi | Momentum | Value |
Afhænger af markedscyklussen
Effekterne afhænger i høj grad af markedscyklussen (konjunktur), som er styret af vores adfærd. Når tingene ser godt ud, er vi alt for optimistiske, og når tingene ser dårlige ud, er vi alt for pessimistiske.
En god analogi er et pendul, der svinger mellem to yderpunkter. Under selve bevægelsen er det bedst at følge pendulets retning, altså dets momentum/trend. I yderpunkterne tager tyngdekraften over (værdiansættelse oversat til aktiesprog) og trækker pendulet tilbage mod dets midtpunkt (mean reversion).
For at illustrere dette har jeg lavet nedenstående graf. Det viser et aktiv, der stiger over tid, men hvor præstationen er cyklisk. Simpelthen den aktiemarkedscyklus, vi er vant til. Momentum er, at vi følger bevægelsen på kort sigt mellem yderpunkterne (sorte pile). Mean reversion finder sted, når bevægelsen afviger for meget fra optrend (røde pile).
Momentum og mean reversion over en konjunkturcyklus
Det interessante ved aktiemarkedet er, at vi aldrig ved, hvornår vendepunktet sker (pendulet skifter retning). Dette har gjort momentum til det vigtigste signal at handle aktier efter og en vindende investeringsstrategi over tid. Men følger man momentum, får man også fejl ved vendepunkterne (røde pile). Det er også lige inden vendepunkterne, at effekterne modsiger hinanden.
Når effekterne modsiger hinanden
De sværeste situationer på aktiemarkedet er, når effekterne modsiger hinanden (giver forskellige signaler). For at tage nogle klare eksempler:
- Dyre aktier med kraftig momentum (på grund af høj vækst eller boble
- Dyrt aktiemarked med kraftig momentum (som i slutningen af en højkonjunktur, f.eks. 2021)
- Billig aktiemarked med negativt momentum (såsom under et bear market, f.eks. efteråret 2022)
Andre tilfælde af modsigelser er, når forskellige markedscyklusser er ude af trit. For eksempel dagens situation, hvor Norden og USA befinder sig i forskellige dele af konjunkturcyklussen med forskellige værdiansættelser på børserne.
Det er også, når effekterne modsiger hinanden, at det er sværest, som investor, at agere på aktiemarkedet. Vi ved aldrig på forhånd, hvornår pendulet svinger og bytter retning (bevæger sig mod mean reversion). Det er også en anledningerne til, at mange investorer taler ”time in market” i stedet for ”time the market”. For de fleste er det altså bedre at investere langsigtet i stedet for at forsøge at time vendingerne i markedet.
Du bør overveje begge dele i din investering
Både momentum og mean reversion er stærke effekter, hvilket betyder, at vi altid skal have dem i baghovedet. En trend (kraftig momentum) kan fortsætte meget længere, end de fleste tror, eller pludselig vende uden advarsel. Signalerne kan også være synkroniserede, og det er som regel i disse perioder, hvor man får bedst afkastning.
Derfor er det godt at have begge effekter med i sin investeringsstrategi. Altså investering i både value- og momentum-aktier. Effekterne komplementerer hinanden, og som vi ser, virker de på forskellige tidspunkter i løbet af cyklussen. Det betyder, at det er bedst for de flest ikke at forsøge at time de enkelte effekter og i stedet satse langsigtet på begge to. Det giver en bedre risikojusteret afkastning over tid.
Stockmates porteføljer udnytter netop disse to effekter:
- Momentum-aktier: Trend i markedet
- Value-aktier: Tilbagegang til mean reversion (værdiansættelse)
Prøv Stockmate gratis i 2 uger
Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).
Kontakt os
Gratis nyhedsbrev
Skriv dig op til vores gratis nyhedsbrev, og få spændende blogindlæg om aktiemarkedet tilsendt på mail.
Risiko ved investering
Stockmates modelporteføljer skal ses som inspiration og ikke rådgivning. Vores historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer involverer risiko, og din investering kan både stige og falde i værdi.
Stockmate ApS
(CVR-nr. 43824775)
Hillerødgade 2, 3. tv.
2200 København N