To typer depoter for aktier

I Danmark eksisterer flere forskellige typer af depoter/konti for handel med aktier. Beskatningsreglerne er afhængige af depottypen. Udover ens pension findes der to typer aktiedepoter:

  • Almindeligt aktiedepot for frie midler
  • Aktiesparekonto

Nedenfor gennemgår vi først de generelle principper ved beskatning af aktier i Danmark og efterfølgende specifikke regler for de to depottyper. Valg af depottype afhænger i høj grad af, hvor stor din startkapital er.

Beskatning af aktieindkomst

Når du sælger en aktie med profit, så bliver denne profit beskattet. Ligeledes hvis en aktie betaler udbytte/dividende beskattes det også som aktieindkomst. Modsat hvis du taber penge på en aktiehandel, trækkes beløbet fra den profit, som du har haft på andre aktier. Det vil sige, at hvis du har tjent 5.000 DKK på en aktie og tabt 3.000 DKK på en anden, så skal du kun betale skat af 2.000 DKK. Oplever du et år, hvor du udelukkende har tabt penge, så kan dette tab overføres til næste år.

Realisationsbeskatning (almindeligt aktiedepot for frie midler)

Ved realisationsbeskatning bliver afkastet først beskattet, når du sælger dine aktier, og når du modtager udbytte. Skatten af gevinsterne beregnes (download vores aktieskatberegner ovenfor) og betales som en del af din samlede årsopgørelse. Princippet om realisationsbeskatning tages i brug, når du benytter dig af et almindeligt aktiedepot for frie midler.

Lagerbeskatning (aktiesparekonto)

Lagerbeskatning betyder, at en eventuel værdistigning af dine aktier beskattes i forbindelse med årsskiftet, uanset om du har realiseret din gevinst eller ej. Samtidig vil eventuelle – realiserede eller ikke-realiserede – tab også kunne trækkes fra i skat efter lagerprincippet. Princippet om lagerbeskatning tages i brug, når du benytter en aktiesparekonto. Skatten fra aktiesparekontoen indberettes automatisk til SKAT én gang om året baseret på den samlede værdi af din konto.

Skatteregler for et almindeligt depot for frie midler

Opdateret tal for 2024:

 • Beskatning af aktieindkomst: 27% op til progressionsgrænsen på 58.900 DKK – herefter bliver man beskattet 42%.
 • Hvis du er gift og bor sammen med din ægtefælle ved indkomstårets udløb, så er progressionsgrænsen det dobbelte. Dvs. at der kun betales 27% i skat af de første 117.800 DKK af jeres samlede aktieindkomst.
 • Aktieindkomsten bliver beskattet efter realisationsprincippet. Det vil sige, at du først bliver beskattet, når du realiserer din gevinst eller dit tab.
 • Skatten betales som en del af din samlede årsopgørelse.

Skatteregler for aktiesparekonto

Opdateret tal for 2024:

 • Beskatning af aktieindkomst: 17%
 • Aktieindkomsten bliver beskattet efter lagerprincippet. Det vil sige, at du bliver beskattet af både realiserede og urealiserede gevinster.
 • Skatten fra aktiesparekontoen indberettes automatisk til SKAT én gang om året baseret på den samlede værdi af din konto.
 • Max. indskud: 135.900 DKK (106.600 DKK i 2023)

Aktiesparekonto

En aktiesparekonto er en type aktiedepot, som er tilgængelig i Danmark. Kort fortalt gør den det billigere at handle med aktier, da man betaler mindre i skat af sit afkast. Man kan kun have én aktiesparekonto pr. person, og man skal minimum være fyldt 18 år for at have en. Hvis du ikke allerede har en aktiesparekonto anbefaler vi, at du opretter en til din investering med Stockmate.

Aktiesparekontoen er tilgængelig i danske banker, samt på de to investeringsplatforme vi i Stockmate anbefaler; Saxo Trader og Nordnet, hvor det er gratis at oprette en aktiesparekonto. På ens aktiesparekonto bliver man beskattet 17% af ens afkast – normalt er beskatningen af ens aktiegevinster på 27% op til 58.900 DKK Herefter bliver man beskattet 42%.

Hvis du ikke i forvejen har en aktiesparekonto, og opretter den i 2024 kan du indbetale det fulde beløb på 135.900 DKK.

Hvad hvis din investering stiger i værdi til over max. indskuddet?
Værdien på din aktiesparekonto må gerne stige til over 135.900 DKK (eksempelvis 200.000 DKK), og du kan dermed sagtens beholde disse penge eller værdipapirer/aktier på din aktiesparekonto, og derefter sælge og købe andre aktier. Det er blot ikke muligt at indskyde flere penge, hvis du allerede har nået max. indskuddet på 135.900 DKK.

Hvis du f.eks. kun indskyder 50.000 DKK i 2024, og de 50.000 DKK stiger til f.eks. 80.000 DKK kan du fortsat i indeværende år (2024) indskyde den resterende del på 85.900 DKK op til indskudsgrænsen på 135.900 DKK, selvom din investering nu er steget til 80.000 DKK.

Hvis du ved årsskiftet (31/12-2024) ikke har indskudt flere penge, er det nu værdien af depotet man tager udgangspunkt i. Altså hvis din investering er steget til 80.000 DKK, kan du efter årsskiftet blot indskyde yderligere 55.900 DKK på din aktiesparekonto. Hvis din investering er steget til over indskudsgrænsen, kan du efter årsskiftet ikke indskyde flere penge på aktiesparekontoen. Hvis du i det tilfælde ønsker at investere flere penge, skal du oprette et nyt almindeligt aktiedepot, som ikke er omfattet af skattereglerne for en aktiesparekonto.

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Prøv Stockmate gratis i 2 uger

Herefter er prisen på medlemskabet fra 83 kr/måned.
Kan opsiges når som helst (ingen binding).

Bliv medlem nu

Kontakt os

Gratis nyhedsbrev

Skriv dig op til vores gratis nyhedsbrev, og få spændende blogindlæg om aktiemarkedet tilsendt på mail.

Risiko ved investering

Stockmates modelporteføljer skal ses som inspiration og ikke rådgivning. Vores historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Investeringer involverer risiko, og din investering kan både stige og falde i værdi.

Persondatapolitik Vilkår og betingelser
Persondatapolitik Vilkår og betingelser